logo

Søk

Kjøkken

Hjemmets samlingspunkt

Kjøkkenet er boligens viktigste rom. Det er her vi lager mat, spiser middag, gjør lekser med barna eller jobber. Derfor er det ekstra viktig at du tidlig tar med belysning i beregningen når kjøkkenet skal pusses opp.

Hvor starter du?

Alt kommer an på hvor mye du skal gjøre. Hvis tak, vegger og gulv skal åpnes, har du flere muligheter når det kommer til elektrisk materiell. Du kan for eksempel vurdere skjult installasjon. Da ser du ikke ledningene, og du kan bruke lavtbyggende elektrisk materiell i det tidløse ELKO Plus-designet.

Innfelt lydsystem i veggene, antall og hvilken type stikkontakter, lyspunkter og hvorvidt du skal ha lysregulering er bare noen viktige punkter å tenke over før du setter i gang.

Trenger du inspirasjon til kjøkkeninteriøret? Sjekk vår guide på Glød: Få et trendy og praktisk kjøkken.

plus_hvit_dimmerEffektiv strømsparing

Cirka 25 prosent av det totale strømforbruket i en gjennomsnittsbolig går til strøm. Velger du å gå for elektrisk materiell med lysstyring, kan du spare inn opptil 25 prosent hvert år.

Øk komforten og spar strøm samtidig med disse tiltakene:

1. Erstatte brytere med dimmere.
Når du kan regulere lyset etter behov, blir det enklere å sette stemningen. Samtidig trekker det mindre strøm når pærene ikke bruker full lysstyrke. Har du flere dimmere i ulike områder, kan du samle opptil fem dimmerbrytere i et eget panel.

plus_hvit_wireless2. Bruke ELKO Wireless Plus-brytere for å lysstyre forskjellige soner.
ELKO Wireless Plus er en serie brytere og dimmere som ikke trenger å tilkobles med ledning. De virker på samme måte som en fjernkontroll, og kan brukes når du trenger en ekstra bryter eller dimmer til et eksisterende lampepunkt.

ELKO Wireless Plus-bryteren har fire knapper. Disse kan brukes til å slå av og på forhåndsprogrammerte lysscenarier, dimme lyskilder og til å styre to lyssoner.

Det betyr at du deler opp rommet i to belysningsområder, som slås på ved ett trykk på bryteren. Da kan du enkelt veksle mellom stemningsskapende lys og arbeidsbelysning.

3. Bytte til downlights med LED.
LED-pærer har opptil 90 prosent lavere strømforbruk. De gir mye lys uten høy varmeutvikling, og passer perfekt under kjøkkenskap.

Husk imidlertid å montere lyset så langt ut som mulig, for å unngå irriterende reflekser fra benken.
 
4. Bruke stikkontakter med timer.
ELKO har stikkontakter med tidsur, som slår av strømmen i uttaket etter et ønsket tidsrom. Da brytes strømmen, slik at tilkoblede elektriske apparater slås av.

5. Bytte ut enkle stikkontakter med doble rehab-stikkontakter
Elektrikeren bytter raskt ut de enkle, innfelte stikkontaktene med ELKO dobbel rehabstikk. Disse kommer også i Plus-utførelsen. De har skruklemmer og kommer med og uten jord, og har høyt strømtrekk.

Pusser du opp kjøkkenet? Vi har samlet de beste tipsene for å oppdatere belysningen på Glød

plus_hvit_timer

Har du nok stikkontakter?

Forskriftene krever at du skal ha uttak per hver andre meter med kjøkkenbenk. ELKO har flere forskjellige typer stikkontakter, enten du vil ha løsninger med mange uttak eller USB-lader.

Funksjonalitet er veldig viktig på kjøkkenet. Sørg for at du har nok stikkontakter til apparatene dine. Er kjøkkenbenken et sted der du legger fra deg mobilen, kan det være mer effektivt med en USB-stikkontakt.

Stikkontakter med tidsur er også et godt alternativ. Disse bryter strømmen automatisk etter gitt tid.

Hvilken belysning velger du?

Det aller enkleste er å installere et lysstyringsanlegg. For å bruke det må du ha fastmonterte lysbrytere på veggen, som slår av flere forskjellige lamper på kjøkkenet.

Elektrikeren skifter enkelt ut bryterne med lysstyringsenheter som ELKO Wireless. Alt styres etter hvilken belysning du vil ha.

Over spisebordet er det for eksempel viktigst at lampen har god avskjerming på undersiden, slik at det ikke blender deg og dine gjester når dere setter dere ned rundt bordet. Lampen bør vanligvis være plassert 50-60 centimeter over bordet, og skal kun lyse opp bordplaten.

Husk - lyset skal være under øyehøyde for best effekt.

Bedre nettforbindelse med hjemmenettverk

PC-en blir flittig brukt på kjøkkenet, enten det er til lekser eller leting etter oppskrifter. Unngå at nettet blir tregt med ELKO Hjemmenettverk.

Du velger selv hvor komponentene skal plasseres. Skulle behovene dine endres, er det også enkelt å bytte signaltype i hvert enkelte uttak. Du kan bruke flere signaltyper samtidig, som for eksempel parabol og kabel-TV.

Lyst på mer inspirerende kjøkkenstoff? Sjekk vår samleside om kjøkkeninteriør og belysningstips på Glød. 

Design Ludens - Utvikling CoreTrek